Bekijk de 38 andere Arduino lessen

Ik vind het belangrijk dat Bas on Tech door iedereen kosteloos gebruikt kan worden.

Help mij de toekomst van Bas on Tech te verzekeren. Je donatie zal o.a. worden gebruikt voor hosting, video's en onderhoud.

Alvast bedankt!

PS. iDEAL en Bancontact vind je onder het "Direct Debit" tabblad in de 4e stap.

26 · 4x4 matrix keypad


Er bestaan vele varianten van een matrix keypad. Je hebt een platte variant, het zogenaamde membraan toetsenbord maar ze komen ook voor met echte drukknoppen. De maten verschillen ook. Hieronder, bij de componenten staan diverse afmetingen: 4x3, 4x4, 4x1, 5x1, 6x1 en 3x4. Ze werken echter allemaal op dezelfde manier. Je hebt voor elke rij en kolom een pin.

Als een toets wordt ingedrukt dan verbindt deze een rij en een kolom waardoor twee pinnen stroom doorgeven. Op deze manier kunnen we bepalen welke toets in ingedrukt. In de video leg ik precies uit hoe op een makkelijke manier de ingedrukte toets kunt bepalen.

26 · 4x4 matrix keypad schakelschema

Bas van Dijk

Over Bas on Tech


Mijn naam is Bas van Dijk, ondernemer, freelance frontend developer en maker. Onder de naam "Bas on Tech" bied ik op YouTube videolessen aan over technische onderwerpen zoals Arduino en 3D-printen.

De video’s zijn in het Nederlands met ondertiteling, zodat mensen met een gehoorbeperking ze ook kunnen volgen.

Jaren geleden toen ik mijn eerste Arduino kocht had ik maar één doel: zo snel mogelijk een LCD schermpje aansluiten en er een tekst op laten zien. Na allerlei bronnen te hebben geraadpleegd kwam ik er na veel puzzelen eindelijk uit. Ik was als een kind zo blij met die paar letters op een geel schermpje.

Met Bas on Tech wil ik mijn kennis delen zodat ook anderen deze blijheid kunnen ervaren. Ik heb gekozen voor kort en krachtige YouTube video’s, met een duidelijke vaste opbouw en één onderwerp per video. Daarnaast staan onder elke video links naar de broncode en webshops waar de onderdelen te koop zijn.