Bekijk de 38 andere Arduino lessen

31 · Vochtigheidsmeter voor planten


Leerdoelen

  • Uitlezen capacitieve vocht sensor
  • Verschil weerstand- en capacitieve sensoren
  • Werking map() functie

Benodigdheden

  • 1× Arduino
  • 3× Jumper wire (man-man)
  • 1× Sensor kabel
  • 1× Capacitieve vochtsensor
  • 1× Glas water

De capacitieve vochtsensor zorgt ervoor dat je de vochtigheid van aarde kunt vaststellen. Deze sensor kun je bijvoorbeeld gebruiken om te kijken of planten nog genoeg water hebben.

Anders dan met een traditionele weerstand vochtsensor, heb je bij een capacitieve sensor geen last van corrosie. Je kunt voor deze les zowel V1.2 als V2.0 van de sensor gebruiken.

In de video leg ik uit hoe je deze capacitieve vochtsensor uitleest en hoe je deze kunt gebruiken als een vochtigheidsmeter voor planten. Daarnaast leer je werken met de map() functie waarmee je waarden van de ene naar de andere schaal kunt vertalen.

Fun fact: Een van de pins op mijn sensor heeft als label AUOT in plaats van AOUT voor Analog OUT.

31 · Vochtigheidsmeter voor planten schakelschema

Bas van Dijk

Over Bas on Tech


Mijn naam is Bas van Dijk, ondernemer, freelance frontend developer en maker. Onder de naam "Bas on Tech" bied ik op YouTube videolessen aan over technische onderwerpen zoals Arduino en 3D-printen.

De video’s zijn in het Nederlands met ondertiteling, zodat mensen met een gehoorbeperking ze ook kunnen volgen.

Jaren geleden toen ik mijn eerste Arduino kocht had ik maar één doel: zo snel mogelijk een LCD schermpje aansluiten en er een tekst op laten zien. Na allerlei bronnen te hebben geraadpleegd kwam ik er na veel puzzelen eindelijk uit. Ik was als een kind zo blij met die paar letters op een geel schermpje.

Met Bas on Tech wil ik mijn kennis delen zodat ook anderen deze blijheid kunnen ervaren. Ik heb gekozen voor kort en krachtige YouTube video’s, met een duidelijke vaste opbouw en één onderwerp per video. Daarnaast staan onder elke video links naar de broncode en webshops waar de onderdelen te koop zijn.